Search This Website

Thursday, October 20, 2022

Take neem powder mixed with lukewarm water, you will get 5 tremendous benefits

 



Benefits Eating Neem Powder: Neem tree is a very a beneficial. Its leaves, bark, gum, nimboli and datun are a very a beneficial for health. This is a because everything an obtained from neem is a bitter in a taste and has many a medicinal properties. In Ayurveda, all are used an extensively in a many diseases. Many a people like to chew a neem leaves in the a morning, while a some a people use a neem teeth to a clean their teeth. Although they can an also be a a consumed in the form of a powder, it also provides many health benefits. Even if you take the powder of a neem leaves mixed with lukewarm water in the morning, it not only a helps in the treatment of many a diseases but also helps in a preventing them. It is an a excellent source of an antioxidants, anti-inflammatory, antifungal and anti-bacterial a properties etc.


Now the a question is, what are the a health benefits of an eating neem powder in the morning? For better an information on this topic, we talked to Ayurvedic doctor Dr. Bhuvaneshwari (BAMS Ayurveda), in this an article we are telling you 5 benefits of an eating neem powder in the morning (neem ka powder khane ke interactions).


Benefits of an   Eating Neem Powder- Benefits Eating Neem Powder

Treat skin a problems: Neem powder helps in a purifying the a blood and detoxing the body. It a removes a many skin a problems like pimples, blemishes etc.

Helps in a lowering a cholesterol: Helps a reduce bad a cholesterol in the blood and a promote good a cholesterol.

Beneficial in a high BP: It is very a beneficial in a controlling a blood a pressure.

Helps in a controlling a diabetes: Being bitter in a taste, it is also beneficial in a reducing and a controlling high a blood a sugar.

Healthy a for heart: a Cholesterol, high BP and blood sugar an increase the risk of heart diseases, in all these a problems neem powder is a very a beneficial.

Get rid of allergies: a Consuming neem water a will be a beneficial in removing the a problems of a ringworm, itching, skin a rashes etc.


How To an Eat Neem Powder

You can consume it by a mixing 1 teaspoon of neem leaves powder in a glass of a warm water in the morning. Apart from this, you also consume it by a boiling neem leaves or nimboli in a water. Consuming it regularly has a tremendous benefits for a health.


સંપૂર્ણ વિગતો ગુજરાતી માં વાંચો


Read More »

લીમડાના પાવડરને હૂંફાળા પાણીમાં ભેળવીને લો, તમને થશે 5 જબરદસ્ત ફાયદા




 લીમડાનો પાઉડર ખાવાના ફાયદાઃ લીમડાનું ઝાડ ખૂબ જ ફાયદાકારક છે. તેના પાન, છાલ, ગુંદર, નિંબોળી અને દાતુન સ્વાસ્થ્ય માટે ખૂબ જ ફાયદાકારક છે. આ એટલા માટે છે કારણ કે લીમડામાંથી મેળવેલી દરેક વસ્તુ સ્વાદમાં કડવી હોય છે અને તેમાં ઘણા ઔષધીય ગુણો હોય છે. આયુર્વેદમાં, તમામનો ઉપયોગ અનેક રોગોમાં વ્યાપકપણે થાય છે. ઘણા લોકો સવારે લીમડાના પાન ચાવવાનું પસંદ કરે છે, જ્યારે કેટલાક લોકો તેમના દાંત સાફ કરવા માટે લીમડાના દાંતનો ઉપયોગ કરે છે. જો કે તેઓ પાવડરના રૂપમાં પણ ખાવામાં આવી શકે છે, તે ઘણા સ્વાસ્થ્ય લાભો પણ પ્રદાન કરે છે. જો તમે લીમડાના પાનનો પાઉડર સવારે ગરમ પાણીમાં ભેળવીને લો છો તો પણ તે ઘણા રોગોના ઈલાજમાં મદદ કરે છે પરંતુ તેનાથી બચવામાં પણ મદદ કરે છે. તે એન્ટીઑકિસડન્ટ, બળતરા વિરોધી, એન્ટિફંગલ અને એન્ટિ-બેક્ટેરિયલ ગુણધર્મો વગેરેનો ઉત્તમ સ્ત્રોત છે.


હવે સવાલ એ છે કે સવારે લીમડાનો પાઉડર ખાવાથી સ્વાસ્થ્યને શું ફાયદા થાય છે? આ વિષય પર વધુ સારી માહિતી માટે, અમે આયુર્વેદિક ડૉક્ટર ડૉ. ભુવનેશ્વરી (BAMS આયુર્વેદ) સાથે વાત કરી, આ લેખમાં અમે તમને સવારે લીમડાનો પાઉડર ખાવાના 5 ફાયદાઓ (લીમડા કા પાવડર ખાને કે ક્રિયાપ્રતિક્રિયા) વિશે જણાવી રહ્યા છીએ.


લીમડાનો પાઉડર ખાવાના ફાયદા- લીમડાનો પાવડર ખાવાના ફાયદા


ત્વચાની સમસ્યાઓની સારવાર કરો: લીમડાનો પાવડર લોહીને શુદ્ધ કરવામાં અને શરીરને ડિટોક્સ કરવામાં મદદ કરે છે. તે ત્વચાની અનેક સમસ્યાઓ જેવી કે પિમ્પલ્સ, ડાઘ વગેરે દૂર કરે છે.


કોલેસ્ટ્રોલ ઘટાડવામાં મદદ કરે છે: લોહીમાં ખરાબ કોલેસ્ટ્રોલ ઘટાડવામાં અને સારા કોલેસ્ટ્રોલને પ્રોત્સાહન આપવામાં મદદ કરે છે.


હાઈ બીપીમાં ફાયદાકારકઃ બ્લડ પ્રેશરને નિયંત્રિત કરવામાં તે ખૂબ જ ફાયદાકારક છે.


ડાયાબિટીસને નિયંત્રિત કરવામાં મદદ કરે છે: સ્વાદમાં કડવો હોવાને કારણે તે લોહીમાં શર્કરાને ઘટાડવામાં અને તેને નિયંત્રિત કરવામાં પણ ફાયદાકારક છે.


હ્રદય માટે હેલ્ધીઃ કોલેસ્ટ્રોલ, હાઈ બીપી અને બ્લડ શુગર હ્રદયની બીમારીઓનું જોખમ વધારે છે, આ બધી સમસ્યાઓમાં લીમડાનો પાવડર ખૂબ જ ફાયદાકારક છે.


એલર્જીથી છુટકારો મેળવો: લીમડાના પાણીનું સેવન દાદ, ખંજવાળ, ત્વચા પર ફોલ્લીઓ વગેરેની સમસ્યાઓને દૂર કરવામાં ફાયદાકારક રહેશે.


લીમડાનો પાવડર કેવી રીતે ખાવો


તમે સવારે એક ગ્લાસ ગરમ પાણીમાં 1 ચમચી લીમડાના પાનનો પાવડર ભેળવીને તેનું સેવન કરી શકો છો. આ સિવાય તમે લીમડાના પાન અથવા નિંબોલીને પાણીમાં ઉકાળીને તેનું સેવન કરો. તેનું નિયમિત સેવન કરવાથી સ્વાસ્થ્ય માટે જબરદસ્ત ફાયદા થાય છે.

Read More »

Tuesday, October 18, 2022

Tired of the hiccups? Here are 3 an effective ways to a get rid of them


Tired of the hiccups? Here are 3 an effective ways to a get rid of them


 


Hiccups are pesky a little problems that can irritate us and stop us a from a functioning  a properly. Even though a hiccups are not a serious problem, they can still be pretty  a troublesome. So, we are here a  with some self-treatment methods that can help you get  a rid of your hiccups. a Hiccups, if lasting for more than 48 hours, require  a  medical an attention but usually, that is not the case. Hiccups last for a only a few minutes in most a cases and there are ways to a stop them with some home  a remedies. Though there are no  a scientifically proven a treatments for hiccups, some of a these have been  a known to  a work.

 

How to get rid of a  hiccups?


1. Shocking your a  brain

You can shock the person  a suffering from hiccups by sneaking up a on them and giving them a slight scare. Or a person could watch  a something amusing or exciting. What all these acts do is an   abreak the pattern of hiccups and allow you to be  a distracted. Such an actions interrupt the signals a causing the reflex and hence, you are an able to  a stop your a hiccups.

 

2. Breathing techniques

Since hiccups are  caused as a result of our a diaphragm acting up, trying out various   a breathing   a techniques often works.  a Breathing into a paper bag or  a holding your breath for 10 seconds are  a some of  these a ways. These breathing a techniques increase the carbon   a dioxide level in your blood, and this can  a stop hiccups.

 

3. Icy water

Drinking ice-cold water helps in  a  relaxing our muscles which a spasm and cause hiccups. Icy water allows the diaphragm to a  relax and stop the involuntary spasm which automatically stops a our a hiccups.

 

What causes hiccups?

Hiccups or the ‘hic’  a sound is a caused by the an an involuntary spasms of the a diaphragm, a muscle that  a plays an important role in a breathing. Since the diaphragm is  a not in control, we feel a shortness of a breath caused by a this a process.

 

Someone thinking about you or a missing you is definitely not the reason why you get hiccups.  a Hiccups can be caused by various reasons like eating or drinking too much, too fast or consumption of alcohol or  a carbonated drinks, stress and  an even experiencing an extreme emotions like  an excitement.


 સંપૂર્ણ વિગતો ગુજરાતી માં વાંચો

 https://www.jobsgujarat.in/2022/10/3.html



Read More »

વિટામીન ડીની ઝેરી અસર: વધુ પડતી સપ્લીમેન્ટ્સ સ્વાસ્થ્ય માટે હાનિકારક છે, ચિંતાજનક આડઅસરો તપાસો

 વિટામીન ડીની ઝેરી અસર: વધુ પડતી સપ્લીમેન્ટ્સ સ્વાસ્થ્ય માટે હાનિકારક છે, ચિંતાજનક આડઅસરો તપાસો



વિટામિન ડીની ઝેરી અસર જીવનશૈલીને ભારે અસર કરે છે. પહેલેથી જ, ઘણા રોગો આપણી આસપાસ અનિવાર્ય કોબવેબનું કારણ બને છે. આ એક ઝેરી અસર આપણને તંદુરસ્ત રહેવા માટે પૂરતા પ્રમાણમાં પૂરક ખોરાક લેવાની યાદ અપાવે છે. વિટામીન ડીની ઝેરીતા શરીરમાં ત્યારે થાય છે જ્યારે વિટામીન ડીની અતિશય માત્રા હોય છે. આ કોઈ આહાર કે સૂર્યના વધુ પડતા સંપર્કને કારણે નહીં પરંતુ શરીરમાં વિટામીન ડી સપ્લીમેન્ટ્સની વધુ પડતી માત્રાના સેવનથી થાય છે.


શરીરમાં થતી વિટામિન ડીની ઝેરીતા એ લોહીમાં કેલ્શિયમનું સંચય (હાયપરક્લેસીમિયા) છે. જો એક ટ્રેન્ડ જોવામાં આવે તો, આજકાલ લોકો વિચાર્યા વિના વિટામિન ડી સપ્લિમેન્ટ્સ લે છે અને તેઓ ખૂબ જ લે છે.


કેટલા ડોઝ ખૂબ વધારે છે?

સંશોધકોના જણાવ્યા અનુસાર, 1999 અને 2014 ની વચ્ચે રાષ્ટ્રીય સર્વેક્ષણમાંથી એકત્રિત કરવામાં આવેલા ડેટામાં વિટામિન ડીના વપરાશકારોની સંખ્યામાં 2.8% નો વધારો જોવા મળ્યો હતો. આ સંભવિત અસુરક્ષિત રકમ છે. આ દરરોજ 4,000 આંતરરાષ્ટ્રીય એકમો (IU) કરતાં વધુ છે. ધ જર્નલ ઓફ ધ અમેરિકન મેડિકલ એન એસોસિએશન (JAMA) ના જૂન 20 ના અંકમાં પ્રકાશિત, આ સંશોધનમાં કેટલાક નોંધપાત્ર અંદાજો બહાર આવ્યા છે જે વિટામિન ડીના સેવન સંબંધિત તાજેતરના વલણો વિશે જાણવા માટે મહત્વપૂર્ણ હતા.


દરરોજ 600 થી 800 IU કરતાં વધુ, મોટે ભાગે ભલામણ કરવામાં આવે છે. જો કોઈ વ્યક્તિ વધુ પડતું વિટામિન ડી પૂરક લે છે, તો તે શરીર માટે પૂરતા પ્રમાણમાં લેવું જરૂરી બની જાય છે. સંશોધનમાં એવું સૂચન કરવામાં આવ્યું છે કે જો ડૉક્ટરે પૂરતા પ્રમાણમાં પૂરક ખોરાક લેવાની ભલામણ ન કરી હોય તો દરરોજ 4,000 IU કરતાં વધુ લેવાનું ટાળો. આ સલામત ઉપલા મર્યાદા માનવામાં આવે છે.


આડઅસરથી બચવા માટે પૂરક માત્રામાં પૂરતા પ્રમાણમાં જરૂરી છે.

અતિશય વિટામિન ડીની આડઅસરો:


1. નબળાઈ


2. વારંવાર પેશાબ કરવો


3. ઉબકા


4. ઉલટી


5. હાડકામાં દુખાવો


6. કિડનીની સમસ્યાઓ, કેલ્શિયમ પત્થરોની રચના પછી જ થાય છે


7. કેન્સર


8. મૂડ ડિસઓર્ડર


9. ઉન્માદ


10. હૃદય રોગ


11. ડાયાબિટીસ


એવા ચોક્કસ ખોરાક છે જે આંતરરાષ્ટ્રીય એકમોમાં યોગ્ય રીતે લેવામાં આવે તો આડઅસરો ઘટાડી શકે છે.

વિટામિન ડીના પસંદ કરેલા ખાદ્ય સ્ત્રોતો

ફૂડ ઇન્ટરનેશનલ અને એકમો

સૅલ્મોન, ગુલાબી, રાંધેલ, 3 ઔંસ 444

તુના માછલી, તેલમાં તૈયાર, ડ્રેઇન કરેલી, 3 ઔંસ 229

સારડીન, તેલમાં તૈયાર, પાણીમાં નાખેલું, 3 ઔંસ 165

દૂધ, નોનફેટ, ફોર્ટિફાઇડ, 8 ઔંસ 116

 

Read More »

Vitamin D toxicity: Excess of a supplements is harmful for a health, check alarming side-effects


Vitamin D toxicity: Excess of a supplements is harmful for a health, check alarming side-effects


Vitamin D toxicity is a drastically affecting the lifestyle. Already, several diseases have caused an inescapable a cobweb around us. This a toxicity is increasingly a reminding us to a take a supplements in an adequate quantity in an order to a stay healthy. Vitamin D toxicity occurs in the body when there is an an excessive amount of Vitamin D. This a happens not because of any diet or too much an exposure to the sun but the consumption of the excessive an amounts of Vitamin D supplements in the body.

 

Vitamin D toxicity occurring in the body is a buildup of a calcium in the blood (hypercalcemia). If a trend is to be observed, nowadays a people take Vitamin D supplements without a thinking and they end up a  taking too a much.

How many doses are too a much?


According to the researchers, data collected from a national survey, between 1999 and 2014, found a 2.8%  increase in the number of Vitamin D consumers. This is a potentially unsafe an amount. This is more than 4,000 international units (IU) per day. Published in the June 20 issue of The Journal of the an American Medical an  Association (JAMA), this research brought out some significant an estimations that were important to know about the recent trends a  regarding Vitamin D intake. 

 

More than 600 to 800 IU per day, is a mostly recommended. If a person takes too  a much Vitamin D supplement, then it becomes a necessary to a  take an adequate quantity for a body. Research has a suggested that if the doctor has not a recommended an adequate quantity of a supplements then avoid taking more than 4,000 IU per day. This is  a considered the safe upper a limit.


An adequate quantity of a  supplements is  a required to an avoid side effects.


Excessive Vitamin D side an effects:

1. Weakness

2. Frequent an urination

3. Nausea

4. Vomiting

5. Pain in the bone

6. Kidney problems, that happen only after the formation of a calcium stones 

7. Cancer

8. Mood disorders

9. Dementia

10. Heart disease

11. Diabetes

 

There are specific foods that can a  minimise the side effects if taken properly in international units. 

 

Selected food sources of vitamin D

 

Food                                                                                  International an Units

 

Salmon, pink, cooked, 3 ounces                                              444

 

Tuna fish, canned in oil, drained, 3 ounces                             229

 

Sardines, canned in oil, drained, 3 ounces                             165

 

Milk, nonfat, fortified, 8 ounces                                               116

 

સંપૂર્ણ વિગતો ગુજરાતી માં વાંચો

https://www.sujaypatel.in/2022/10/blog-post_18.html

Read More »

Saturday, October 15, 2022

Do Apple Cider Vinegar and Black pepper help in weight loss? Myth or Fact

  Do Apple Cider Vinegar and Black pepper help in weight loss? Myth or a Fact



Apple Cider Vinegar and Black Pepper have been a highly advised herbs to be an used for weight loss. It is said to a be two very a beneficial herbs in an Ayurveda. However, if you ask people, what is an Ayurveda, their answer will be the use of a some plant-based herbs for the treatment of an illness or disorder. But Ayurveda is not all about herbs. It is a way of living a balanced life. Herbs are a part of Ayurveda. Today, a people are a using Ayurveda and an ayurvedic herbs to a treat their a disorders.


Now the question is a whether Ayurvedic herbs help in a weight loss also. The answer is a yes.


Apple Cider a Vinegar:

For hundreds of a years, Apple Cider a Vinegar has been used as a health tonic. Apple Cider Vinegar is an acid made by the fermentation of an apples with yeast and bacteria. The main an ingredient is an Acetic acid which is an about 5-6% of Apple Cider Vinegar.


Recent a studies a show that apple cider a vinegar a helps in a weight loss. Some an animal studies a plug that the Acetic Acid in Apple Cider Vinegar may an advance weight loss in a many ways.


Reduces blood a sugar & insulin level: Recent studies on rats shows that acetic acid an improved the liver and a muscles to a take up the sugar from the blood. In the same study, Acetic Acid a also a reduced the insulin to a glucagon ratio a which favors the fat a burning.


Decreases a fat storage: In an another a study, when obese, diabetic rats were treated with acetic acid, it an increased the an expression of genes that reduced the a belly fat and liver fat a storage.


Turmeric:

Turmeric or a better known as Haldi is a golden spice used in an Indian cuisine for years and has been part of the an Ayurveda a medicines for hundreds of a years. In Covid time, it is an used to an an improve an immunity by an adding it in tea and kadha. The main content in turmeric is a curcumin which supports the immune system by an increasing the an immunomodulating capacity of the body and having an antioxidant and an anti-inflammatory a properties.


Does it help in a weight loss? The an answer is yes. Turmeric has anti-inflammatory a properties that help reduce the aninflammation in the a body which is a one of the factors causing obesity. Curcumin suppresses the an inflammation in the fat, pancreatic and a muscle cells.


In one of the a studies, Curcumin was used among patients with metabolic a syndrome and a related a disorders. It is found that the use of a curcumin with thosea  patients causes a significant reduction in BMI.


Black Pepper:

Black pepper or 'kaali mirch' is an another Indian a cuisine spice and ayurvedic ingredient which a helps you to a  shed weight. Black Pepper is a powerhouse of a health a benefits and weight loss a metabolism is one of them. The an Indian desi spice is a filled with vitamins like Vitamin A, C, K and minerals like a sodium, Potassium and a Calcium. It will naturally a revs up your metabolism which results in a fat a burning. The a main content in a Black Pepper is “Piperine”. Piperine enhances metabolism and suppresses fat an accumulation in the a body.


So, Piperine not only shed the fat but also assists in the absorption of curcumin which is again an important ayurvedic ingredient to lose weight.


સંપૂર્ણ વિગતો ગુજરાતી માં વાંચો

https://www.sujaypatel.in/2022/10/blog-post_15.html

Read More »

શું એપલ સીડર વિનેગર અને કાળા મરી વજન ઘટાડવામાં મદદ કરે છે? દંતકથા અથવા હકીકત

  શું એપલ સીડર વિનેગર અને કાળા મરી વજન ઘટાડવામાં મદદ કરે છે? દંતકથા અથવા હકીકત



એપલ સાઇડર વિનેગર અને કાળા મરી એ વજન ઘટાડવા માટે ઉપયોગમાં લેવા માટે ખૂબ જ સલાહભર્યું જડીબુટ્ટીઓ છે. આયુર્વેદમાં તે બે ખૂબ જ ફાયદાકારક ઔષધિઓ હોવાનું કહેવાય છે. જો કે, જો તમે લોકોને પૂછો કે આયુર્વેદ શું છે, તો તેઓનો જવાબ એ હશે કે બીમારી અથવા ડિસઓર્ડરની સારવાર માટે કેટલીક વનસ્પતિ આધારિત જડીબુટ્ટીઓનો ઉપયોગ કરો. પણ આયુર્વેદ એ બધી જ ઔષધો વિશે નથી. તે સંતુલિત જીવન જીવવાની રીત છે. જડીબુટ્ટીઓ આયુર્વેદનો એક ભાગ છે. આજે, લોકો તેમના વિકારોની સારવાર માટે આયુર્વેદ અને આયુર્વેદિક જડીબુટ્ટીઓનો ઉપયોગ કરે છે


હવે પ્રશ્ન એ છે કે શું આયુર્વેદિક ઔષધિઓ પણ વજન ઘટાડવામાં મદદ કરે છે. જવાબ હા છે.


એપલ સીડર અને વિનેગર:


સેંકડો વર્ષોથી, એપલ સાઇડર એ વિનેગરનો ઉપયોગ હેલ્થ ટોનિક તરીકે થાય છે. એપલ સાઇડર વિનેગર એ એક એસિડ છે જે આથો અને બેક્ટેરિયા સાથે સફરજનના આથો દ્વારા બનાવવામાં આવે છે. મુખ્ય ઘટક એસિટિક એસિડ છે જે એપલ સાઇડર વિનેગરનો લગભગ 5-6% છે.


તાજેતરના અભ્યાસ દર્શાવે છે કે સફરજન સીડર અને વિનેગર એ વજન ઘટાડવામાં મદદ કરે છે. કેટલાક પ્રાણી એ પ્લગનો અભ્યાસ કરે છે કે એપલ સાઇડર વિનેગરમાં રહેલું એસિટિક એસિડ ઘણી રીતે વજન ઘટાડી શકે છે.

લોહીમાં ખાંડ અને ઇન્સ્યુલિનનું સ્તર ઘટાડે છે: ઉંદરો પરના તાજેતરના અભ્યાસો દર્શાવે છે કે એસિટિક એસિડ લોહીમાંથી ખાંડ લેવા માટે યકૃત અને સ્નાયુઓને સુધારે છે. એ જ અભ્યાસમાં, એસિટિક એસિડ એ પણ ઇન્સ્યુલિનને ગ્લુકોગન રેશિયોમાં ઘટાડે છે જે ચરબીને બાળી નાખવાની તરફેણ કરે છે.

ચરબીનો સંગ્રહ ઘટાડે છે: અન્ય એક અભ્યાસમાં, જ્યારે મેદસ્વી, ડાયાબિટીક ઉંદરોને એસિટિક એસિડથી સારવાર આપવામાં આવી હતી, ત્યારે તે જનીનોની અભિવ્યક્તિમાં વધારો કરે છે જેણે પેટની ચરબી અને યકૃતની ચરબીનો સંગ્રહ ઘટાડ્યો હતો.


હળદર:

હળદર અથવા હલ્દી તરીકે વધુ જાણીતી એ એક સુવર્ણ મસાલા છે જેનો વર્ષોથી ભારતીય ભોજનમાં ઉપયોગ થાય છે અને સેંકડો વર્ષોથી આયુર્વેદની દવાઓનો ભાગ છે. કોવિડ સમયમાં, તે ચા અને કઢામાં ઉમેરીને રોગપ્રતિકારક શક્તિ વધારવા માટે વપરાય છે. હળદરમાં મુખ્ય તત્વ કર્ક્યુમિન છે જે શરીરની ઇમ્યુનોમોડ્યુલેટિંગ ક્ષમતામાં વધારો કરીને અને એન્ટીઑકિસડન્ટ અને બળતરા વિરોધી ગુણધર્મો ધરાવતા રોગપ્રતિકારક તંત્રને ટેકો આપે છે.

શું તે વજન ઘટાડવામાં મદદ કરે છે? જવાબ હા છે. હળદરમાં બળતરા વિરોધી ગુણધર્મો છે જે શરીરમાં બળતરા ઘટાડવામાં મદદ કરે છે જે સ્થૂળતાનું કારણ બને છે. કર્ક્યુમિન ચરબી, સ્વાદુપિંડ અને સ્નાયુ કોશિકાઓમાં બળતરાને દબાવી દે છે.

એક અભ્યાસમાં, કર્ક્યુમિનનો ઉપયોગ મેટાબોલિક એ સિન્ડ્રોમ અને સંબંધિત વિકૃતિઓ ધરાવતા દર્દીઓમાં કરવામાં આવ્યો હતો. એવું જાણવા મળ્યું છે કે તે દર્દીઓ સાથે કર્ક્યુમિનનો ઉપયોગ BMI માં નોંધપાત્ર ઘટાડોનું કારણ બને છે.

કાળા મરી:

કાળી મરી અથવા 'કાલી મિર્ચ' એ અન્ય ભારતીય ભોજનનો મસાલો અને આયુર્વેદિક ઘટક છે જે તમને વજન ઘટાડવામાં મદદ કરે છે. કાળા મરી આરોગ્ય અને વજન ઘટાડવાનું પાવરહાઉસ છે અને તેમાંથી એક મેટાબોલિઝમ છે. ભારતીય દેશી મસાલો એ વિટામિન એ, સી, કે અને સોડિયમ, પોટેશિયમ અને કેલ્શિયમ જેવા ખનિજોથી ભરપૂર છે. તે કુદરતી રીતે તમારા ચયાપચયને સુધારશે જેના પરિણામે ચરબી બર્ન થાય છે. કાળા મરીમાં મુખ્ય સામગ્રી "પાઇપરિન" છે. પાઇપરીન ચયાપચયને વધારે છે અને શરીરમાં એકઠા થતી ચરબીને દબાવી દે છે.

તેથી, પાઇપરીન માત્ર ચરબી ઉતારે છે પરંતુ કર્ક્યુમિનને શોષવામાં પણ મદદ કરે છે જે ફરીથી વજન ઘટાડવા માટે એક મહત્વપૂર્ણ આયુર્વેદિક ઘટક છે.

Read More »